Rent-Drikkevand.dk
Rent-Drikkevand.dk

Gartnerier modsætter sig kommunens krav til giftudledning. 


27. jun 2022, kl. 06:00


Mange gartnerier i Odense er ikke villige til at følge kommunens miljøhåndhævelser
Foto: Alexander Aagaard


Et halvt år efter, at indsatsen mod giftudledninger fra gartnerierne i Odense blev fordoblet, er der stadig problemer med at få begrænset udledningen af pesticider fra byens gartnerier til naturen.


Link til Kilde - "Klik" på den "Læs mere "knappen"

Pesticider i drikkevandet: Odense vil forbyde sprøjtegift nær boringer

06. okt 2021, kl. 17:30

Anna-Sofie Pedersen

Journalist

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

I Odense er der fundet pesticider over grænceværdien i næsten en tredjedel af alle boringer.Link til Kilde - "Klik" på "Læs mere "knappen"

Gartnerier modsætter sig kommunens krav til giftudledning

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb


Udgivet i dag kl. 12:00


Jonas Ancher Nyeng
Journalist, Fyens Stiftstidende


Frank Weirsøe
Journalist


Foto: TV2 Fyn


Odense Kommune har i 2021 skruet markant op for analyserne af pesticider i vandløbene tæt på gartnerierne.


Værdierne er så høje, at kommunen nu vil inddrage Miljøstyrelsen.


Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Ny forskning: Giftige fluorstoffer går ud over kvinders amning


28. sep 2021, kl. 12:00


Jonas Ancher Nyeng
Journalist, Fyens Stiftstidende


Frank Weirsøe
Journalist

Fotograf: Flemming Elllegaard Redigering: Frank Weirsøe


Pesticider og gødningsstoffer brugt i gartnerierne i Odense havner stadig i de omkringliggende vandløb, selvom problemet har været kendt i årevis  "Nogle af insektmidlerne er fundet i koncentrationer, der er tusinde gange over det niveau, der vil forårsage akut dødelighed for dyr i vandløbene.

Jes Jessen Rasmussen,

forsker ved Det norske Institut for VandundersøgelseMen fire år efter er problemet med udledningen af gift til vandet fortsat ikke løst.


Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Miljøgiften PFOS fundet i køer hos kogræsserlaug i Odense - for giftigt til at spise.

19. jan 2022 kl. 05:11

Af Frederik Marcher Hansen


Her ses Seden Strandby Kogræsserlaug køer, hvis kød Fødevarestyrelsen har konstateret så høje mængder PFOS i, at det ikke er sikkert at spise. Illustration: Ulf Løbner-Olesen, bestyrelsesmedlem i Seden Strandby Kogræsserlaug


I tre år har borgere i Odense spist kød fra køer, der har græsset på et areal, der har vist sig forurenet med PFOS. Nu viser Fødevarestyrelsens undersøgelser af dette års kød, at det er så forurenet, at det ikke må spises.


Opdatering 20. januar 2022 klokken 13.43: Efter denne artikels udgivelse har Vandcenter Syd været i kontakt med Miljøstyrelsen, som har oplyst, at pesticider med PFOS med al sandsynlighed aldrig har været brugt herhjemme i Danmark, selvom det har været tilfældet i udlandet. Derfor anser Vandcenter Syd ikke længere driften af æbleplantagen, som tidligere lå på græsarealet, som en mulig årsag til forureningen. Dermed er delen om æbleplantagen også fjernet fra artiklen.


Miljøgiften PFOS - mistænkt for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende - er fundet i oksekød fra en kogræsserforening i Odense i så store mængder, at Fødevarestyrelsen vurderer, at kødet ikke bør spises. PFOS-indholdet i kødet fra Odense ligger på 1,7-2,4 mikrogram per kilo.


I den tidligere omtalte Korsør-sag lå PFOS-koncentrationerne på op mod hele 230 mikrogram per kilo - altså 100 gange højere - men trods de langt lavere koncentrationer, så går medlemmerne af Seden Strandby Kogræsserlaug alligevel rundt med en ubehagelig følelse af usikkerhed efter fundet.


»Vi har det dårligt med det. Vi har heldigvis ikke spist noget af dette års kød og har nu smidt det ud, men vi har haft køer gående på det konstaterede PFOS-forurenede areal siden 2018, hvor vi har spist kødet. Nu vil vi gerne have svar på, om vi er inficeret med det her, og i så fald hvor meget eller hvor lidt det er,« siger Ulf Løbner-Olesen, der er bestyrelsesmedlem i Seden Strandby Kogræsserlaug, til Ingeniøren.


Det er kommunen, der anviste kogræsserforeningen til græsarealet ved Seden Strandby, der ligger omkring syv kilometer fra Odense Centrum. Her har der blandt andet tidligere været et slamdepot for rensningsanlægsslam. Med den fortid kunne Ulf Løbner-Olesen godt have tænkt sig, at en mulig forurening havde været undersøgt.


Link til Kilde - Klik på "Læs mere knappen"

Kun få nanogram PFOS rammer helbredet

PFOS er blot et ud af tusindvis per- og polyfluorerede alkylerede stoffer, forkortet PFAS, der alle består af enormt stærke fluor-kulstofforbindelser og har lignende vand- og fedtafvisende egenskaber.


Den mest kendte PFAS er PFOS, som i dag generelt er forbudt at fremstille, markedsføre og anvende, men som historisk set har været i et enormt antal af forskellige produkter som regntøj, pander, mademballage, brandskum og meget andet.


PFAS’er kaldes også for evighedskemikalier, fordi de stort set ikke nedbrydes i hverken menneskekroppen eller naturen. De ophober sig i blandt andet menneskers lever, lunger og nyrer, og medfører øget risiko for en række negative helbredseffekter. Eksempelvis PFOS og PFOA klassificeres som kræftfremkaldende, reproduktionstoksiske, akut giftige og er desuden under mistanke for at være hormonforstyrrende.


EU’s Fødevareagentur, EFSA, skærpede i september sidste år markant deres anbefaling for, hvor store mængder PFAS mennesker højst tåler at indtage ugentligt, efter førende ekspert har brugt årevis på at gennemgå forskningen på området. Dette indikerer, at PFAS-stoffernes skadelige effekter i årevis har været undervurderet. Det kan du læse mere om i nedenstående artikler:


Er du det mindste i tvivl -eller bare nysgerrig på om du har rent vand i vandhanen?


Så lad os hjælpe med at verificere det. 


Klik og bestil en GRATIS tid til TEST HER